E-faktura och autogiro

Du som är kund hos oss kan välja e-faktura och på så sätt få en avisering via din internetbank när du har en ny faktura att betala, istället för att få dina räkningar på papper skickade till dig med brev. Om du väljer e-faktura men inte autogiro, behöver du granska och godkänna varje betalning digitalt enligt din banks säkerhetsrutiner.

Om du väljer till autogiro till din e-faktura, dras summan för din faktura automatiskt varje gång innan sista betalningsdag – tänk bara på att summan måste finnas på det konto du valt som avsändare minst en vardag före förfallodagen för att det ska fungera.

Du som väljer autogiro får också utbetalningar direkt till ditt konto, i de fall det är aktuellt. Till exempel har våra elnätskunder som valt autogiro fått den nationella elnätskompensationen som vi betalt ut direkt in på bankontot.

E-faktura är det mest hållbara alternativet och det bästa för miljön och klimatet

Här är anledningarna till varför vi på Sölvesborg Energi tycker att du ska välja e-faktura:

  • Du behöver inte hantera de kuvert och papper vi annars måste skicka till dig med post – om du till exempel äger flera fastigheter med olika kundnummer kan det innebära att vi måste skicka din post från oss till flera olika adresser. Det här slipper du med e-faktura, då kommer allt istället på din internetbank.

  • Faktureringen blir mer effektiv för oss på Sölvesborg Energi både vad det gäller tid och kostnad. Vilket ur ett större perspektiv kan vara en fördel också för dig, eftersom vi ägs av kommunen och vårt eventuella överskott går tillbaka till dig som bor och verkar här, och inte till några externa aktieägare.

  • Fakturor är ett exempel på dokument som i princip alltid är mer klimatsmart att hantera digitalt istället för på papper. Det beror bland annat på att varje pappersfaktura efter att den tryckts och delats ut används under kort tid, av få personer innan den behöver hanteras som avfall som ska till återvinning. (Tryckta broschyrer, tidningar och böcker kan däremot i vissa fall ha en lägre klimatpåverkan än sina digitala motsvarigheter – men det finns många saker som spelar in, till exempel vilken typ av papper, färg och teknik som används.)

Miljöaspekten är särskilt viktig för oss på Sölvesborg Energi, vi har en hållbarhets- och miljöpolicy som säger att vi ska verka för en hållbar samhällsutveckling där våra gemensamma resurser förvaltas på ett sätt som är långsiktigt, effektivt och stabilt för kommande generationer.

Vi uppmuntrar därför alla kunder som vill och har möjlighet att välja e-faktura.

Vill du läsa hela vår hållbarhets- och miljöpolicy så hittar du den via de releterade länkarna längre ner på den här sidan.

Uträkning av klimatpåverkan

Studien vi har som källa för uträkning av klimatpåverkan är gjord på uppdrag av Grafiska Företagens Förbund, som är en bransch- och arbetsgivarorganisation, av IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ett fristående och icke vinstinriktat i forskningsinstitut som drivs som statligt aktiebolag. Rapporten vi hänvisar till är i original, inga bearbetningar är gjorda av oss. Licens för studien: Creative Commons erkännande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du se hela studien för uträkning av klimatpåverkan, så hittar du den via de relaterade dokumenten längre ner på den här sidan.

Hur kommer jag igång med e-faktura och autogiro?

Har du frågor om hur du väljer e-faktura eller autogiro, sök information via din bank eller kontakta dem så hjälper de dig vidare.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Kundservice