Håll avstånd till arbetet med sanering av olja efter fartygsolycka

Skylt med Sölvesborgs kommuns logotyp och en symbol som visar att du inte ska gå där. På skylten står: Varning! Olja kan finnas vid vattnet och stranden. Vänligen håll dig borta från strandområdet tillsvidare. Frågor: Sölvesborgs kommuns växel 0456-81 60 00. För mer information www.solvesborg.se

Håll avstånd till oljan i vattnet och på land. Foto: Sölvesborg Energi.

Det har nog inte undgått någon i Blekinge att det skett en olycka med en passagerarfärjan Marco Polo från TT-Line i helgen, som orsakat ett diesel- och oljeutsläpp i Pukaviksbukten. Det har nu satts upp information på särskilt drabbade platser, men tänk på att det inte är säkert att skyltar och avspärrningar finns överallt där det är olja eller arbete pågår.

Vi förstår att ni är många som vill följa det som händer och känner mycket kring olyckan, men vi ber er att inte avbryta oss från bland annat Sölvesborg Energi som arbetar utan istället hålla avstånd till oss, till oljan i vattnet och på land och till de eventuella oljeskadade vilda djur som ni ser. Tänk även på att vi behöver komma fram med våra fordon och ha utrymme för att parkera och ställa utrustning, du som inte har något ärende till området behöver lämna plats åt oss.

Just nu kan vi inte ge alla intresserade från allmänheten den utbildning och skyddsutrustning som krävs för att arbeta med saneringen, men det finns möjlighet att anmäla sitt intresse om detta skulle ändras framöver. Ni kan också hjälpa till genom att rapportera in om ni ser olja på nya platser utöver dem som redan är kända, eller om ni ser oljeskadade vilda djur.


I bildspelet ovan ser ni hur det såg ut i och närheten av natureservatet Spraglehall i Krokås med avspärrningar, containrar och vägskyltar tisdagen den 24 oktober 2023. Foto: Sölvesborg Energi.

Mer och uppdaterad information om fartygsolyckan hittar ni på Sölvesborgs kommuns hemsida via länken nedan.

Senast uppdaterad: