Försök till bedrägeri via telefon

En äldre persons hand håller i en smartphone, på startskärmen finns appar som till exempel mejl, kalender, kamera, väder, anteckningar.

Vemsomhelst kan bli lurad, men personer som är äldre och/eller har en kognitiv funktionsnedsättning är ofta särskilt utsatta för den här typen av brott. Foto: Pixabay.

Vi har blivit uppmärksammade på att det just nu ringer runt bedragare som utger sig för att vara från Sölvesborg Energi. De försöker lura personerna de ringer att du ska få pengar tillbaka eftersom elmätaren visat fel och du tidigare betalt för mycket, och att det enda du behöver göra för att få utbetalningen är att legitimera dig med Bank-ID eller bankdosa. Detta stämmer inte, utan de som ringer är bedragare som troligen är ute efter stjäla från dig genom att tömma ditt bankkonto på pengar.

Sölvesborg Energi kommer aldrig kontakta dig på telefon för att be dig lämna ut personliga koder eller logga in någonstans.

Hjälp oss gärna att sprida den här varningen genom att dela den på sociala medier och att prata med dina släktingar och vänner. Vemsomhelst kan bli lurad, men personer som är äldre och/eller har en kognitiv funktionsnedsättning är ofta särskilt utsatta för den här typen av brott.

Om du sett eller hört någonting misstänkt som du tror kan ha något att göra med de bedragare som ringer runt i Sölvesborgs kommun just nu, tipsa Polisen!

Så här undviker du att bli drabbad

Minska risken för att bli drabbad för det här eller liknande bedrägerier på följande sätt:

  • Lämna aldrig ut dina kortuppgifter eller personliga bankkoder till någon som kontaktar dig på telefon
  • Använd aldrig din bankdosa, ditt BankID eller liknande på uppmaning av någon som kontaktar dig på telefon
  • Om du blir kontaktad på telefon och är osäker på ifall personen verkligen är den han eller hon utger sig för att vara, be att få ringa upp, lägg på luren och ring istället tillbaka på ett nummer du själv tar reda på för att fråga hur det verkligen ligger till. Det gäller både om du får samtal från någon som påstår sig vara en nära släkting, vän, från banken eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att han eller hon vet personliga saker om dig och ditt liv. Sådant kan bedragaren ha tagit reda bara för att kunna lura dig

På länken nedan hittar du mer information på kommunens hemsida om hur du skyddar dig mot bedrägerier och stölder, vad du ska göra om du är drabbats och länkar vidare till bland annat Polisen.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: