Bra information för dig som bor i fritidsbostad

Vattenmätare för fritidsbostäder:
- Det ska löna sig att tänka hållbart

I Sölvesborg har alla fritidsbostadsägare med kommunalt VA betalat en schablonavgift för 75 mvatten per år, från och med 1 mars 2018 gäller schablonen 100 m3/år – oavsett hur mycket de faktiskt förbrukar. Vissa spenderar hela somrarna i huset, andra bara någon vecka och systemet har inte varit riktigt rättvist. Ett annat stort bekymmer har varit svårigheten att motivera till att vara sparsam med vattnet och sätta hållbarhetstänket främst. Också de mest miljömedvetna behöver ett bra incitament för att minska sin förbrukning och de flesta av oss vill inte betala för mer än vi får. Sedan 1 januari 2016 erbjuder vi därför möjligheten att sätta in vattenmätare även i fritidsbostäder.

En möjlighet att påverka
Vattenmätaren ger ägaren möjlighet att själv påverka den rörliga kostnaden och ”tjäna” på att vara sparsam med naturresurserna. Schablonavgiften kommer på sikt att höjas för de kunder som väljer att inte installera vattenmätare. Förändringen innebär också att vi på Sölvesborg Energi får användbar kunskap om den faktiska förbrukningen även för fritidsbostäder.

I områden där det kommunala VA-nätet byggs ut ska vattenmätare installeras i samband med anslutningen. Som befintlig kund behöver du bara höra av dig till kundtjänst för att få en mätare installerad. Själva mätaren är kostnadsfri men det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ställa i ordning en godkänd och lämplig mätarplats.

I fritidshus med egen avstängningsventil utanför bostaden

Tänk på att det sitter en backventil i vattenmätaren. Detta gör att man efter att stängt ventilen utanför, behöver tömma ledningarna inne i fastigheten genom en kran som är placerad på en låg plats under vattenmätaren.

Läs mer om kraven för mätarplatsen på vår hemsida: www.solvesborgenergi.se/vattenmatare

Gå direkt till:

KONTAKT

Jonas Nordh
Tel:0456-81 68 91
E-post:  jonas.nordh@solvesborgenergi.se

Uppdaterad: 2018-02-09 Ansvarig: Charlotta Wildt-Persson

Sölvesborg Energi | 294 80 SÖLVESBORG | Besöksadress: Energivägen 10
Tel: 0456-81 68 80 | E-post: info@solvesborgenergi.se

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats.
Om du inte samtycker till användandet av cookies kan du blockera dessa i din webbläsares inställningar.