Världsvattendagen 2018

Den 22 mars är det dags för Världsvattendagen som startades redan 1992 på initiativ av FN. I Sverige har vi firat Världsvattendagen sedan 2006. Huvudmålet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem.

 

Vet du hur mycket vatten det går åt?

Vi är vana vid att bara öppna kranen och få rent och gott vatten precis när vi vill. Det är kanske inte så ofta vi tänker på att det fortfarande är samma vatten som det som dinosaurierna drack. Nu för tiden använder vi ju också vatten till så mycket mer än att bara dricka det. Vi funderar kanske inte på hur mycket vatten det går åt till att producera saker och ting.

Visste du att det går åt 450 liter vatten per kg majs och 150 liter per kg potatis? Och till 1 kg nötkött och 1 kg fläskkött går det åt 15 000 liter resp. 6 000 liter vatten. För att odla bönorna till en enda kopp kaffe krävs det 140 liter och i tillverkning av ett par jeans går det åt ca 11 000 liter.

Bli vattensmart!

Många bäckar små! Varenda droppe räknas!

Det finns många små saker vi var och en kan göra för att spara på vatten. Visste du att om du duschar i fem minuter och låter vattnet rinna hela tiden, förbrukar du 30 liter vatten. Stänger du av vattnet under tiden som du schamponerar dig så sparar du hälften av vattnet!

Vi har samlat många tips här på vår hemsida Bli vattensmart!

Gå direkt till:

Uppdaterad: 2018-03-19 Ansvarig: Charlotta Wildt-Persson

Sölvesborg Energi | 294 80 SÖLVESBORG | Besöksadress: Energivägen 10
Tel: 0456-81 68 80 | E-post: info@solvesborgenergi.se

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats.
Om du inte samtycker till användandet av cookies kan du blockera dessa i din webbläsares inställningar.