Vanliga frågor och svar, FAQ

Rör i flera olika färger. Foto: Serny.

Så här kan det se ut vid en fiberanslutning. Foto: Serny.

Här finns svar på några av de vanligaste frågorna vi brukar få om fiber.

Vad är fiber?

Fibern är en tunn tråd av glas som används för att transportera data med hjälp av ljusimpulser genom fibern.

Jag har mobil uppkoppling via 4G, då klarar jag väl mig utan fiber?

De trådlösa lösningarna klarar tyvärr inte av de ökande kraven på dator- och TV-trafik. Vi ser redan idag hur kapaciteten på det mobila bredbandet minskar på sommaren då många är uppkopplade samtidigt. Trådlöst fungerar bra för smartphones men för normal datoranvändning är det inte tillräckligt.

Vad är skillnaden mellan bredband via ADSL och fiber?

Enkelt sammanfattat får du som kund tillgång till bättre och snabbare tjänster till lägre priser i det öppna fibernätet. Rent tekniskt beror det på att det nya bredbandsnätet i din fastighet är byggt med fiberoptik som har närmast obegränsad kapacitet och är oberoende av avstånd.

Med ADSL utnyttjas telefonnätets kopparledningar för överföringen. Det innebär att digitala signaler omvandlas till analoga med hjälp av ett modem. Hastigheten är beroende av flera faktorer, viktigast är telefonnätets kvalitet och avståndet till telestationen.

Vad betyder ett öppet stadsnät?

Ett öppet stadsnät är en marknadsplats där alla tjänsteleverantörer är välkomna att leverera sina tjänster till dig som slutkund. Det råder full konkurrens på lika villkor, vilket höjer kvaliteten på tjänsterna och pressar priserna. Sölvesborgs stadsnät är ett öppet fibernät.

Vad måste till för att ni ska gräva fiber på min gata?

Om fiberslang inte ligger i direkt närhet till din fastighet sätter vi ibland ett krav på minsta antal beställningar som behövs för att vi ska kunna gräva fram fiber till din gata. Därför delas olika områden in i vad vi kallar "fiberkvarter", då vi kan fokusera på mindre områden i taget. Prata gärna med dina grannar och se om det finns fler som önskar ansluta sig till fibernätet i ditt kvarter.

Hur vet jag när ni kommer att utföra arbete på min gata?

Information kommer att skickas ut via mejl 1-2 veckor innan start, alternativt ringer fiberteknikern upp dig.

Hur djupt ska jag gräva?

När du gräver på egen tomt räcker det att grävdjupet är 30 cm. Bredden på rännan du gräver behöver inte vara bredare än att fiberslangen går ner. Innan du börjar gräva, ta dig tid att fundera över var i huset du vill placera fiberswitchen (CPE), det vill säga var i huset du vill ha din anslutning placerad.

Kan jag få hjälp att gräva på tomten?

Ja, om du som fastighetsägare inte vill utföra arbetet på tomten själv, erbjuder de entreprenörer som vi anlitar denna tjänst mot en kostnad.

Hur långt ska jag gräva?

Vi kan inte alltid på förhand meddela till vilken punkt vid tomtgränsen ni ska gräva till. Det beror på flera olika saker. Generellt undviker vi att lämna av fiberslangen vid en asfalterad eller stenlagd uppfart.
Kontakta oss om det är några oklarheter.

Om jag vill vänta med att ansluta mig, kommer ni att gräva i gatan igen?

I så fall behöver vi gräva längs gatan för att kunna ansluta er till stamfibern som ligger där. Vi kan i nuläget enbart säga att anslutningspriset inte kommer att sänkas i framtiden. Är man det minsta intresserad av fiberanslutning är det bra om man väljer att hoppa på när de andra grannarna ansluter sig.

Var hämtar jag fiberslang?

Slang och varningsband för grävning inne på din tomt hämtar du kostnadsfritt hos oss på Sölvesborg Energi. Kontakta vår fiberkoordinator för beställning av slang, meddela hur lång slangen ska vara. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på den här sidan.

Hur går installationen till?

När fiberteknikerna har bokat möte med dig kommer de hem och skarvar ihop slangen som grävts ner på tomten med slangen som ligger i gatan. Därefter blåser in fiber i den färdiga slangen och monterar en fiberswitch och en fiberdosa på väggen inne i fastigheten där slangen kommer in.

Var ska jag placera fiberswitchen?

Kravet är att den måste sitta i inomhusmiljö, det vill säga miljö med låg luftfuktighet och med en temperatur mellan ca 0 och +40 grader (C). Det måste också finnas ett vanligt vägguttag (230V) i närheten.

När jag får en faktura på min anslutningsavgift?

Din faktura skickas till dig först när din anslutning är klar att använda, d.v.s. när installationen i din villa är slutförd.

Vad kostar det i månaden?

Det är kostnadsfritt att bara vara ansluten utan aktiva tjänster, det vill säga, det går att ha en fiberanslutning "vilande" utan månadsavgift. Månadsavgiften beror sedan på vilka tjänster du väljer att köpa, och de priserna kan du se på Zmarket.

När kan man börja använda sig av tjänsterna på Zmarket?

Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan din adress aktiverats. När den är det kan du beställa bland alla de leverantörer som finns där.

Vilka hastigheter har jag tillgång till?

Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter upp till 1Gbit/s. (1000 Mbit/s).

Jag är inte permanentboende. Måste jag betala för abonnemanget hela året?

Det finns många av våra tjänsteleverantörer som har bra erbjudanden utan bindningstid och startavgift. Väljer du en av dessa betalar du för de månader du är på plats och sedan kan du säga upp abonnemanget innan du åker tillbaka.

Jag får ingen uppkoppling, vad gör jag?

Börja med att starta om all utrustning. Koppla även bort eventuell extra utrustning som till exempel router och anslut dig direkt till nätverksuttaget. Om felet kvarstår, kontakta din tjänsteleverantör.

Kan man få ROT-avdrag för installationen?

Nej, om vi inte utför något arbete på er tomt så kan vi inte erbjuda det. Däremot kan ni prata med en entreprenör som kan gräva på tomten och då också erbjuda ROT-avdrag.

Vad ingår i anslutningsavgiften?

  • Material såsom 14 mm slang och fiberslang in till huset
  • Blåsning av fiber in i huset
  • Svetsning av fiberslang
  • Anslutning till Sölvesborgs fibernät
  • Fiberswitch och dosa (CPE)
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: